Angol begyes galamb

Származási hely:

Anglia. A 19. század közepén került a fajta Közép-Európába.

Összbenyomás:

A hosszúlábú, nagytesű begyyesek csoportjába tartozó fajta, minden testrésze vonatkozásában. Egyenes állású, ennek következtében hátvonala erősen lejtő a farok végéig. Helyes lábállás esetén a test elülső részének aránya a hátsó részhez 2/3-1/3. Nagyon életerős és megbízható fajta.

Fajtajegyei:

Fej: A galamb nagyságával arányosan kicsi, sima kissé  domború, a homlok kissé magas.

Szem: Színe a narancsszínűtől a sárgáig változó, a fehére esetében sötét. A barnafakó szívhátúaknál vörös, kis fehér belső gyűrű megengedett. A szemgyűrű keskeny, színe a tollazat színéhez igazodó.

Csőr: Középhosszú, meglehetősen erős, a fekete- és kékszíveseknél sötét színű, a többi színváltozatnál lehetőleg világos színű. A csőrdudorok kicsik, simák.

Nyak: Hosszú, felfújt állapotban a felső része gömb formájú, amely a mell vonalában fokozatosan megszűnik, a fej hátsó részétől a vállakig a nyak enyhe ívet képez.

Mell: A begy aljától a combokig tartó rész az ún. mellény, amiknek hosszúnak kell lenni. A combok kissé előreállóak.

Hát: Hosszú, keskeny, egyenes, a farokkal egy vonalat alkot, a vállak között kissé homorú, hátrafelé lejtő.

Szárny: Hosszú, keskeny, zárt, a testhez simuló, a szárnyak csúcsai a farkon fekszenek, de nem kereszteződnek.

Farok: Keskeny, zártan hordott, a padlót nem érinti.

Láb: Előlnézetben: hosszú, szűk lábállású, a sarokízületig párhuzamosan futó, az alsócomb keskeny (ellipszis formájú), a lábszárak hosszúak. A sarokizületek csak kissé vannak hátrébb, belülről nem érintik egymást.

Oldalnézetben: oldalnézetben az alsó comb enyhe ívet képez előre. A combokat és a csüdöket apró fehér tollak fedik. Ezeknek olyan tömötteknek kell lenni, hogy a csüd színe sem elölről, sem oldalról nem lehet látható. Az ujjakat keskeny, 5 cm hosszú toollak fedik, amelyek egy lekerekített tányérformát alkotnak.

Tollazat: Feszes, testhez simuló, a test karcsúságát és eleganciáját kiemelő.

Színváltozatok:

Fehér, szives feketében, sötét színűben, kék fekete szalagosban, kékfakó sötét szalagosban, domináns vörösben, domináns sárgában, barnafakóban, vörösfakóban, sárgafakóban.

Szín és rajz:

Tiszta színek kívánatosak. A sötét színűek kékesfeketék kék farokkal és fekete farokpánttal. A szíveseknél a mell alsó része, a has, az evezőktollak és a lábak fehérek. A nyak közepén a szemtől szemig egy félholdforma fehér folt huzódik, az ún. ,,szívrajz". A szárnybúbok közelépeb találhatók az ún. ,,szárnyrózsák", amelyek kis fehér tollakból állanak. (A színrajz és a szárnyrózsák rajza ritkán korrekt, a bírálatnál ez alárendelt jelentőségű.) A fekete-, sötét-, barnafakó-, kék- és kékfakó szzíveseknél a farok színes, a többi színváltozatnál világos színű, vagy fehér.

Súlyos hibák:

Formátlan, nehézkes test, túl rövid első rész, alacsony, széles, vagy túl szűk lábállás, túl kevéssé lejtős állás, túl erős térdizűletek, hiányos láb- és lábujjtollazat, fogyatákos begyalakulás, az előírttól eltárő begyforma, hasi fúvás, az előírttól eltérő farokszín.
Értékelés sorrendje:

Összbenyomás - nagyság és tartás - nyak és az elülső rész hossza - fúvás - állás - lábtollazat - szín - szemszín - rajz.

Gyűrűnagyság: 10 mm.