Norwich Begyes

Származási hely:
A legrégebbi begyesfajta Angliában. Különösen Norfolk Grófságban és annak fővárosában, Norwich-ban kitenyésztett begyes galamb.
 
Összbenyomás:
Elegáns, karcsú, nagyon szorgalmas és kitartóan fújó begyesfajta, közepesen magas állású, a testhez arányos, gömb alakú golyvával, olyan meredek állással, hogy a szemtől kiinduló függőleges vonal a lábtőnél ér a földre. Különösen élénk vérmérsékletű és szelíd fajta.
 
Fajtajegyei:
 
Fej: Sima, viszonylag kicsi, domború, homloka csak mérsékelten magas.
 
Szem: Színe a narancsszínűtől a sárgáig változó, a barnáknál és a barnafakóknál a világosabbtól a gyöngyszemig változó, a fehéreknél sötét színű.
 
Csőr: Középhosszú, közepesen erős. Színe a tollazat színéhez igazodó, az orrdudorok kicsik, simák.
 
Nyak: Lehetőleg hosszú, a golyva jól fejlett, csaknem szabályos gömb alakú, a mellnél erősen elfűzött, a golyva a szárnybúbokat befedi, kifejezett tarkófúvást mutat. A golyva uralkodik a galambon, s tollazata fodrozott kell legyen.
 
Mell: Mérsékelten széles, egyenes és lapos. A mellcsont taraja nem látható.
 
Hát: Karcsú, középhosszú, meredeken lejtő, lapos, vállban a legszélesebb, hátrafelé egyenletesen keskenyedő.
 
Szárny: Jól zárt, szűken fekvő, hátát befedi. A szárnyak kis kereszteződése megengedett.
 
Farok: meglehetősen rövid, jól zárt, a talajt nem érinti.
 
Láb: Közepes hosszúságú, nem túl széles állású, a testet lehetőleg hátul támasztja alá. A comb jól látható, egyenesen lép ki a testből, tollazata zárt és sima, a láb tollatlan.
 
Tollazat: Széles, de nem túl hosszú, szorosan testhez simuló, a golyva tollazatának enyhe fodrozottsága megengedett.
 
Színváltozatok:
Egyszínű: fehérben, szives: feketében, andalúz, indigó szalagos, barna, kék, vörös, sárga, barnafakó, khakifakó, kékfakó, vörösfakó, sárgafakó, hamvasfakó, eperszínű.
 
Szín és rajz:
Tiszta színek kívánatosak. az andalúz színűnek kékesfekete a fej és a nyakszíne, a mell és a hasi tollazata, valamint a farka valamivel világosabb, a szárnypajzsa sötétkék sötét szegélyezettséggel, a sötét evezőtollakon egy kis rozsdázottság megengedett. Az indigó szalagos alapszíne kék, a farokpánt és az evezők színe halványabb, a szárnyszalagok vöröses színűektől a bronzszínűig változó színűek. A khakifakók világos krémszínűek egy kicsit sötétebb farok és szárnyszalagokkal. A hamvasfakó-szivesek lehetőleg világosak,szárnypajzsok színe ezüstszürke és a nyak és mell színe vörösbe megy át. Az eperszínű egy sötét árnyalatú hamvasfakó, több vagy kevesebb vörös szegélyezettséggel. A szíveseknél a mell alsó része, a has, a combok és min. 7 evezőtoll fehér színű. A golyva közepén egy félhold formájú fehér jelzés található, ami lehetőleg nem éri el a szemeket, és a tarkóra sem fut fel. A szárnyakon lehetőség szerint közel a szárnybúbokhoz néhány fehér tollból álló szárnyrózsa található. (A rajz akkor korrekt, ha a szív és szárnyrózsák is megvannak.) A mell oldalnézetben lehetőleg egyenes vonalú kell legyen. A feketéknél, barnáknál, kékeknél, barnafakóknál, a kékfakó-sziveseknél a farok színes, a többi színváltozat esetében világos színű.
 
Súlyos hibák:
Túl formátlan test, túl rövid nyak, gyenge vagy túl nagy golyva, túl lapos állás, túl hosszú hátsórész, túl mély vagy túl széles állás, tollas lábak, nagyon erős szín- és rajzhibák.
 
Értékelés sorrendje:
Összbenyomás-fúvás-testtartás-állás-testforma-szín és rajz-szemszín.
 
Gyűrűnagyság: 8 mm