Pomerániai begyes

Élő-Pomerániában és Rügen szigetén Hollandiából tengeri úton érkezett begyesekből tenyésztették ki. Származása alapján illetve ősei után korábban „hollandi”-ként is említeték. Mai nevüket az 1869-ben tartott első szárnyas tenyésztői napon kapták, szűkebb hazájukban azonban ekkor már régen ismert fajtaként tenyésztették.

 

 

Jelentős nagyságú galambok, masszív testfelépítéssel, 45-től 60 fok közötti, emelt testtartással. A fej erős, homloka nem túl magas, a fejtető laposan ívelt. A homlokkal megegyező ívben görbülő tarkótáj mindig sima. A fehérek, a színes farkúak és a babosak szeme sötét, a színes rajzúaké sárga vagy narancsszínű. A szemgyűrűk keskenyek, finom szövetűek. Színük a tollazat színével kapcsolatosan változó, világostól sötétszürkéig. A csőr hosszú és erős. A fehérek, a színes farkúak , a sárgák és a sárga fakók  csőrszaruja világos, az egyéb színűeké sötétszürke vagy fekete. A nyakhosszú, a begy igen nagy, körmérete a felső harmadában a leghosszabb. Alul a begy taille nélkül csatlakozik a mellhez, amely széles és jól izmolt. A hát a vállak között nagyon széles, enyhén homorú és a farok irányába lejtő. Az erős szárnyak evezői a farokra úgy fekszenek, hogy az ellenkező oldaliak szárnyvégei nem keresztezik egymást. A pajzsok a test oldalaihoz lazán simulók, a vállbúbokat a mell tollai takarják. A farok viszonylag széles és hosszú, a kormánytollak vége a talajig ér. A tág állású lábak hosszúak és erősek, a combokról hosszú, lefelé illetve ferdén hátrafelé futó sarkantyútollak erednek, a csüdöket és az ujjakat valamint az utóbbiak közeit is fedő hosszú, erős tollak borítják.

 

Elismertek egyszínűekként: fehérek, feketék, fekete szallagos kékek és kovácsolt kékek. Vannak továbbá szíves rajzúak feketében, vörös-valamint sárga fakóban . A szívesek mellének félhold alakú, fehér foltja a „szív”, melynek végei nem érhetnek a szemekig. Fehérek továbbá az evezők, a hastájék. Az esetleg mutatkozó szárnyrózsa hibának számít. A farok fedőjével és támasztójával együtt színes. Fehér viszont a vörös- és a sárga szívesek valamint a sárga fakó szívesek farka. A színes farkúak feketében és kékben, a babosak illetve tarkák ugyancsak ebben a két színben elfogadottak.